Tuesday, June 23, 2015

Internship

Assalamualaikum and hello guys. Glad to see me writing again ? Hehe

Setelah beberapa bulan berhempas pulas untuk menempatkan diri dalam bebearapa syarikat terkemuka sempena latihan industri. Akhirnya aku berjaya jugak sangkut kat satu syarikat ni. Permulaannya aku sibuk sangat cari syarikat oil and gasses kt Malaysia ni. Faktor elaun yang agak tinggi berbanding skop kerja yang lain. Petronas, Shell, Petron, Schlumberger, MMHE, Sapura Kencana dan macam macam lagi lah yang aku mohon. Tapi semuanya nak 3 or 6 months practical period. So, chances closed. 


Tergerak hati nak apply bidang manufacturing, and Alhamdulillah dapat jugak. At the very last minutes. Syukur :)


Yelah kita ni hanya mampu merancang, 
dan sebaik baik perancang itu adalah Dia.

Today, i officially had been apart of them. i felt so much blessed, Alhamdulillah.



End of this entry. Selamat bersahur sahabat :{D


Saturday, June 20, 2015

Qada and Qadr :')

Assalamualaikum WBT dan Selamat Sejahtera 

Bersyukur kehadrat ilahi kerana masih memberi peluang untuk aku bernafas dan bertaubat sehingga hari ini. Setelah sekian lama aku memilih untuk meninggalkan penulisan, akhirnya aku kembali. Entri kali ini khas buat sahabat seperjuangan aku semasa di alam matrikulasi. 

Pertama-tamanya,
AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN



Pejam celik pejam celik, Alhamdulillah 1 Ramadhan telah pun melabuhkan tirai. Masa amat pantas berlalu. Bak kata omputih, how time flies. Hehehe

Di pagi 2 Ramadhan,jam menunjukkan 10.30am dan aku masih lena diulit mimpi. Aku dikejutkan dengan khabar yang tidak ingin didengari oleh semua orang. 1 notification whatsapp masuk tertulis 

"Zaini disahkan meninggal kawan2.. Alfatihah.. Tolong doakan ye.."

Allahuakbar, Aku tersentak dan masih mengharapkan bahawa semua ini mimpi :'(

Ternyata ini adalah realiti, Allah telah memilih engkau sahabat untuk bertemu denganNya. Di bulan yang mulia. Aku cemburu. Kau seorang yang amat diperlukan oleh semua sahabat. Kau suka tolong orang terutamanya dalam pelajaran. Kau tak pernah berkira dengan kawan kawan. Banyak cerita yang aku terbaca pasal kau dan semuanya baik belaka wahai sahabat. Semoga engkau ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman. In shaa Allah. Aku bangga dan bersyukur kerana dapat kenal dengan orang hebat seperti kau, Zaini B Mail


Disini aku selitkan beberapa cebis kenangan kita bersama :')





All these photo were in 2011, our memories in matriculation life

Mati bermaksud apabila roh dan jasad itu sudah berpisah. Mati juga tiada mengenal umur, harta dan pangkat. Apabila sudah mati, maka terputus lah semua amalan kita kecuali sedekah, ilmu bermanfaat dan doa anak yang soleh. Walaubagaimanapun, setiap hari kita sudah mengalami mati. Mati yang dimaksudkan adalah mati kecil ataupun lebih dikenali sebagai tidur. Jadi marilah kita semua mengambil ibrah untuk memperingati diri kita sendiri. Sesungguhnya, orang yang paling bijak itu adalah orang yang selalu mengingati MATI.


Maksud Firman Allah s.w.t :

“Setiap yang bernyawa akan merasai mati dan sesungguhnya pahala kamu akan dibalas pada hari Khiamat.”
                                                                                            ( Surah Ali Imran ayat 185 )

“Apabila sampai ajal maut seseorang itu ia tidak dapat ditunda atau dipercepat, walau sesaat pun.”
                                                           (Surah al-A’raf ayat 34); (Surah an-Nahl ayat 61)


SADAQALLAHULADZIM

Wednesday, January 16, 2013

Exam week sudah.

Assalamualaikum and hello guys. Sebenarnya gua tak boleh tidoq ni. Tak tahu nk buat apa, dah tepu sangat dengan calculus. Ni kalau tido confirm lajak punya Subuh. So gua decide nk blogging. Hehe

Well dah berhabuk rasanya blog ni. Biasalah sibuk dengan kehidupan sbg seorang pelajar. Haha gelabah je. So apa khabar guys ladies ? Harap korang happy bahagia bersama insan tersayang. Hehe

Tomorrow im gonna through 2 paper in one day. Which is calculus iii and TITAS. Phewww. I was like urghhh. Gua ni dah lah tak reti bagi masa. Memang tak lah nk study TITAs. Hehe. Anyway wish me luck for those paper. Thank you friends. JazakAllah fy khair.

Btw, Sekejap je dah penutup sem 1. How time flies !
Keep calm and start growing beard. Hihi

Sunday, June 24, 2012

SORRY

Assalamualaikum semua :)

*Sekadar gambar hiasan


 Aku nak mintak maaf  atas post post aku pada waktu lampau dulu. Haha bukan apa, masa tu tk matured lagi. Fikiran pun melayang layang je, main tulis apa yg nk di tulis. Tu yang ada bahasa tah pape. Yang paling penting, ada lah some of my post bila gua baca balik, ee annoying gila aku ni. Haha buat segan je. Anyway thanks for reading. Thank you. JazakAllah Khayr :)

Monday, March 5, 2012

"Nabi Muhammad SAW"

Untuk yang terlupa, marilah kita mengingati biodata Nabi Muhammad S.A.W :

Nama penuh: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
Nama datuk: Syaibah bin Hâsyim dikenal dengan nama ‘Abdul Muttalib

Bapa-bapa saudara:
• Al-Harith bin Abdul Muthalib
• Muqawwam bin Abdul Muthalib
• Zubair bin Abdul Muthalib
• Hamzah bin Abdul Muthalib
• Al-Abbas bin Abdul Muthalib
• Abu Thalib bin Abdul Muthalib
• Abu Lahab bin Abdul Muthalib
• Abdul Kaabah bin Abdul Muthalib
• Hijl bin Abdul Muthalib
• Dzirar bin Abdul Muthalib
• Ghaidaq bin Abdul Muthalib

Nama Ibu susuan Rasulullah:
- Ibu susuan pertama Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
- Ibu susuan kedua Halimah binti Abu Zuaib As-Sa‘diah (lebih dikenali Halimah As-Sa‘diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

Nama isteri pertama dan usia baginda berkahwin:
Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah pada 25 tahun

Nama isteri-isteri Rasulullah:
1. Khadijah bt. Khuwailid al-Asadiyah r.a
2. Saudah bt. Zam’ah al-Amiriyah al Quraisiyah r.a
3. Aisyah bt Abi Bakr r.a (anak Saidina Abu Bakar)
4. Hafsah bt. Umar bin al-Khattab r.a (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab
5. Ummu Salamah Hindun bt. Abi Umaiyah r.a (digelar Ummi Salamah)
6. Ummu Habibah Ramlah bt. Abi sufian r.a
7. Juwairiyah ( Barrah ) bt. Harith
8. Safiyah bt. Huyay
9. Zainab bt. Jansyin
10. Asma’ bt. al-Nu’man al-Kindiyah
11. Umrah bt. Yazid al-Kilabiyah
12. Zainab bin Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)

Nama anak-anak Rasulullah:
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra’
8. Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).[anak tiri Rasulullah]

Pengalaman bekerja Rasulullah:

* Semenjak kecil lagi, baginda telah menternak kambing dan berniaga membantu bapa saudaranya.
* Abu Talib telah membawa baginda ke Syam (Syria) bagi membantunya berniaga.
* Apabila baginda telah agak dewasa, baginda telah mula menjalankan perdagangan baginda sendiri secara kecil-kecilan dan menjalankan perniagaan dengan menggunakan modal orang lain kerana baginda sedar bapa saudaranya bukanlah terdiri daripada orang yang berada dan beliau terpaksa menyara sebuah keluarga yang besar.
* Ketika baginda berusia dua puluh lima tahun, baginda telah pergi ke Syam untuk kali kedua bagi menjalankan perniagaan Sayidatina Khadijah. Bukti Rasulullah adalah seorang ketua keluarga yang patut dicontohi: Rasulullah merupakan seorang yang pengasih.
* Sebagai seorang suami, baginda sering membantu isteri menjalankan urusan rumah seperti memasak, menampal pakaian yang koyak, memmbersih rumah dan menjaga anak.
* Sebagai seorang bapa, baginda memberi pendidikan agama yang secukupnya dan menjadi seorang contoh yang baik kepada anak-anak.

Gelaran Al-Amin: Baginda merupakan seorang yang jujur, amanah dan budi pekerti. Perkataan dan perbuatan baginda sentiasa dipercayai sehingga baginda diberi gelaran al-Amin oleh masyarakat Arab Quraisy.

Sifat-sifat terpuji Rasulullah:
- Berkata benar (siddiq)
- Boleh dipercayai (amanah)
- Penyampai ajaran Islam (tabliq)
- Bijaksana (fatanah)

kepimpinan Rasulullah disebalik peristiwa banjir di kota Mekah ketika Rasulullah berusia 35thn: Kota Mekah telah dilanda banjir kilat yang menyebabkan dinding kaabah pecah dan runtuh. Kaum Quraisy telah membina semula bahagian yang runtuh. Kemudian timbul perbalahan antara ketua kaum Quraisy yang berebut untuk mengangkat dan meletakkan Hajar Aswad di penjuru sebelah timur bangunan kaabah. Perbalahan ini hampir menimbulkan peperangan. Rasulullah telah menjadi hakim bagi menentukan kedudukan Hajar Aswad dan secara tidak langsung Rasulullah telah meleraikan perbalahan antara ketua kaum Quraisy.

Peristiwa Rasulullah menerima wahyu:
- Wahyu pertama diterima Rasulullah pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
- Ketika itu Rasulullah berusia 40 tahun.
- Wahyu tersebut diterima baginda di Gua Hirak al-Jabar Nur.
- Surah al-Alaq, wahyu pertama yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
- Wahyu kedua, surah al-Muddasir (ayat 1-7) diturunkan di Bukit Nur berhampiran Makkah.
- Wahyu kedua ini menandakan pelantikan baginda sebagai Rasulullah atau pesuruh Allah.

Tokoh-tokoh awal memeluk Islam:
• Zaid bin Harithah (anak angkat nabi)
• Ali bin Abu Talib (sepupu nabi berusia 10 tahun)
• Khadijah binti Khuwailid (isteri nabi dan orang pertama memeluk Islam)
• Abu Bakar al-Siddiq (sahabat karib)

wahyu pertama yg diterima oleh Rasulullah, masanya dan usia Rasulullah:
- Wahyu pertama iaitu dari surah al-Alaq yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
- pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
- Berusia 40 tahun.

Keadaan Rasulullah ketika menerima wahyu:
Pada suatu ketika sedang dia bertafakkur itu datanglah malaikat kepadanya, lalu berkata: “Bacalah!” (Iqra’). Lalu Rasulullah menjawab; “Saya tidak pandai membaca.” Lalu kata beliau: “Maka diambilnya aku dan dipagutnya sampai habis tenagaku. Kemudian dilepaskan¬nya aku dan dia berkata pula: “Bacalah!” Tetapi aku jawab: “Aku tidak pandai membaca!” Lalu dipagutnya pula aku sampai habis pula tenagaku.

Kemudian ditegakkannya aku baik-baik dan dikatakannya pula: “Bacalah!”, yang ketiga kali, lalu berkatalah malaikat itu: “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang telah menjadikan,” sampai kepada ujung “Yang telah mengajarkan kepada manusia apa yang dia tidak tahu.” Setelah sampai pada ujung ayat tersebut malaikat itu pun ghaiblah dan tinggallah beliau seorang diri dalam rasa kengerian.

Lalu beliau segera pulang kepada isterinya Khadijah. Lalu beliau berkata: “Selimutilah aku, selimutilah aku.” (Zammiluuni, zammiluuni). Maka segeralah orang-orang dalam rumah menyelimuti beliau, sampai rasa dingin itu hilang. Lalu berkatalah beliau kepada Khadijah: “Hai Khadijah, apakah yang telah terjadi atas diriku ini?” Lalu beliau ceriterakan segala yang telah beliau alami itu, akhirnya beliau berkata: “Aku ngeri atas diriku.

Tuesday, February 28, 2012

"Wanita hiasan dunia"

Assalamualaikum semua :)
Dengarkan lagu ini, semoga kita dapat mengambil iktibar dan pengajaran kay.
Lebih lebih lagi untuk orang yang tersayang, Ibu, Adik, andd Amalina. I hope that you guys can figured out what's this song about :')


Wanita

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat di bahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk
Engkaulah wanita istimewa

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa
Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Thursday, November 10, 2011

"Attention womans"

Aku paling pantang perempuan mencarut memaki hamun 
Kau takde maruah ke woi ?
Kesian mak bafak kau kat rumah tu :')